Életmód Zsuval

Életmód Zsuval

Életünk forrása: a bél

2022. október 05. - csillagszóróláng

Gyakran tapasztalsz puffadást, hasmenést egy-egy étkezés után? Bőrproblémáid vannak, pedig már rég nem vagy tinédzser? Rosszul alszol éjszaka?

Lehet, hogy ezeket a tüneteket a bélflórád egyensúlyának felborulása okozza. A bélflóránk születésünktől kezdve fontos szerepet játszik az immunrendszerünk megfelelő működésében, hatással van agyműködésünkre, hormonrendszerünkre, bőrünk állapotára. Sajnos a nyugati étrend, a túlzott cukor, transzzsír fogyasztása miatt a legtöbb ember bélflórája elég rossz állapotban van. Nagyon egysíkú a táplálkozásunk, a többség napról-napra csak ugyanazokat az alapanyagokat eszi. Nagyon kevés friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, helyettük félig, vagy teljesen ún. ultrafeldolgozott élelmiszereket helyezzük előtérbe. 

Te úgy gondolod, hogy igyekszel változatosan táplálkozni? Gondold végig hányféle köretet, vagy főételt szoktál fogyasztani egy héten? A többségnek krumpli, rizs és tészta jelenti a köretet, és hús a főételt. Esetleg egy kis savanyúság lecsúszik mellé. Reggelire kenyér, vacsorára kenyér. Ezek után is úgy gondolod, hogy változatosan táplálkozol?

Nem győzöm hangsúlyozni mennyire fontos a változatos és teljes értékű étkezés. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a bélflóránk reagál napokon belül, ha elkezdünk változatni. Ez a változás lehet rosszabb vagy jobb irányú is. Ha csak annyit teszel, hogy a legújabb reklámban szereplő pro/prebiotikumot kezded el fogyasztani és az étrendedet nem változtatod meg, tartós változásra ne számíts. A bélben csak azok a baktériumok maradnak ott hosszabb ideig, akik kapnak megfelő táplálékot, a többit pedig lehúzzuk a wc-n.:)

A bélflóránkkal akkor tesszük a legjobbat, ha a szezonális, évszaknak megfelelő zöldségekből, gyümölcsökből igyekezzük összeállítani az étrendünket. Azaz pl. télen nem a mesterségesen pirosított paradicsomot vesszük meg, inkább a hagyományosan készült savanyú káposztát választjuk. Nyáron, amikor a napfény éreli pirosra, zamatosra a paradicsomot, akkor fogyasztjuk.

Ha segítségre van szükséged az étrended összeállításához, mert úgy érzed egyedül nem boldogulsz, vagy csak elvesztél az információáradatban fordulj hozzám bizalommal.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodzsuval.blog.hu/api/trackback/id/tr8817947514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása