Életmód Zsuval

Életmód Zsuval

A sikeres életmódváltás lépései

2023. január 12. - csillagszóróláng

Remélhetőleg egy szépséges, vidám, egészségben gazdag új év vette kezdetét pár nappal ezelőtt. Az új év beköszöntével megszaporodnak az újévi fogadalmak, egyre többen kezdenek bele életmódváltásba, kezdenek el többet sportolni, többet foglalkozni az egészségükkel. Az ilyen fogadalmak, elhatározások, sajnos nem szokták megélni a január végét se, amikor is minden visszatér a régi kerékvágásba. De vajon miért van ez? Miért térünk vissza mindig a megszokott dolgokhoz? Válasz: mert egyszerű, nem kell megerőltetni magunkat, a megszokott dolgok rutinosan mennek. Ha megszoktad, hogy minden reggel, miután elvitted a gyerkőcöket a suliba, utána beugrassz a sarki péksége egy kakaóscsigáért, akkor erről szokásodról nehezen fogsz tudni leszokni. Ha csak nem fogalmaztad meg elég jól a változtatáshoz szükséges lépéseket. Mert változást mindenki szeretne, csak változtatni nem tud.

Szóval tarts velem, nézzük meg milyen lépések kellenek ahhoz, hogy létrejöjjön a változás, meg tudd valósítani a hőn áhított célt.

1. Motiváció

Nem elég annyit megfogalmazni, hogy le akarok fogyni, hanem konkrétumok kellenek. Azaz legyen SMART cél (a a SMART egy mozaikszó, és az egyes betűkhoz tartozó szavak jelentése magyarul: konkrét, mérhető, elérhető, releváns, időhöz kötött)

Egy jó pár kérdést érdemes megválaszolni: Mikorra szeretnék lefogyni? Hány kilótól szeretnék megszabadulni? Milyen lépéseket vagyok hajlandó megtenni ezért? Képzeld el, hogy elérted a kitűzött célt, Hogy érzed magadat? Miben változott meg ezáltal az életed? Hasonlítsd össze a jelenlegi állapotodat, a jövőben elérttel?

Tehát ha fogyni szeretnél, akkor egy ideális cél az alábbi lehet: 5 kilogrammot szeretnék leadni, 2 hónap alatt. Ez egy reális célkitűzés lehet. De ha valaki 50 kilót szeretne leadni 2 hónap alatt, az már irreális cél. Igyekezzünk úgy megválasztani a célunkat, hogy teljesíteni is tudjuk, ne okozzunk csalódást saját magunkat. Ne tudjuk elmondani, hogy én tudtam, hogy nem fog sikerülni, teljesen felesleges is volt megpróbálni. 

2. Tervezés

Megvan a célunk, látjuk magunk előtt az elérni kívánit ideális külsőt. Jöhetnek a megvalósítás lépései. Próbáld ki a "ha-akkor" techikát. A kakaóscsigás gondolatnál maradva, pl. ha a sarki pékség előtt megyek el, akkor nem fogok bemenni kakaóscsigát venni, mert készítek magamnak finom, tápláló és egészséges reggelit, mely hozzásegít a célom eléréséhez. És ezt mantrázod mindennap amikor a pékség előtt mész el. Vagy Ha bemegyek a sarki pékségbe, akkor egy sonkával és salátával bőven megrakott zsemlét választok. Vagy ha elmegyek a sarki pékség előtt, akkor arra gondolok, hogy mennyi pénzt megspóroltam, azzal, hogy ma se mentem be, és büszkeség tölti el a szívemet :)

Főleg a kezdeti lelkesedés elvesztése után, szokott az előfordulni, hogy a fene egye meg, akkor is eszem a pékségben egy kakaóscsigát, mert megérdemlem. Mivel egyik nap megtettem, utána könnyebben mentem fel magam a következő napon, amikor szintén veszek egy újabb cukros, zsíros, gyors inzulinválasztadó, nem tápláló kakaóscsigát, és már megint nem fog sikerülni végig vinni a változást. Viszont túl szigorúak se legyünk magunkhoz, mert az is elveheti a kedvünket bármiféle változtatástól. Kell az erős belső motiváció ahhoz, hogy ki tudjuk tartani. 

Hogyan erősítsük az akaraterőnket? 

Gondolkodjunk előre. Ha tudjuk, hogy éhesek leszünk mire, a gyereket bevisszük az iskolába, és nem bírjuk ki reggeli nélkül, amíg hazaérünk vagy beérünk a munkahelyünkre, akkor csomagoljunk oda egy saját magunk által készített szendvicset, néha napján a házikészítésű kakaóscsigát is megengedhetünk magunknak. (persze a recept megválasztása nagyon fontos, hogy ne éhezzünk meg 1-2 óra múlva)

A szokásaink megváltoztatása nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen. Adjunk időt magunkat, szeressük önmagunkat és ne ostorozzuk az elménket azzal hogy nem sikerül elérni egy újabb kitűzött célt, mert nincs elég akaraterőnk.Ha pedig sikerült elérni a kitűzött, vágyott célt, akkor ne felejtsük el megjutalmazni magunkat és megünnepelni az élért sikert. Ez erőt ad a következő cél eléréséhez. Vidám, sanyargatás nélküli életmódváltást kívánok mindenkinek!

Ha a változtatáshoz segítségre lenne szükséged akkor kérd a segítségem, képzett táplálkozási tanácsadóként étrendtervezéssel, életmód tipekkel tudlak segíteni. Valamint az oldalamon számos tej-cukormentes receptet találsz.: https://www.facebook.com/csillagszorolang

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodzsuval.blog.hu/api/trackback/id/tr8617959468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása