Életmód Zsuval

Életmód Zsuval

Mit tegyünk, hogy jobban aludjunk?

2023. február 14. - csillagszóróláng

Reggelenként alig bírsz kikászálódni az ágyból, bármennyi időt is töltesz benne sose érzed kipihentnek magadat?! Csak a reggeli kávé bír magadhoz téríteni, majd a tízórai, ebéd utáni, uzsonnai kávéadag...a végén már óránként döntöd magadba az újabb koffeinadagodat, de már az se segít. Ismerős szituáció? Akkor tarts velem és vegyük sorra mit lehet tenni ez ellen.

1. Csökkentsd a kávé fogyasztásodat.Tudom pont egy nagyon fájó, és nehezen elhagyható ténnyel kezdek, de sajnos a rengeteg koffein nincs jó hatással az éjszakai mélyalvásodra. Ébredés utáni 2-3 órán belül ne fogyassz koffeint, mert ilyenkor legmagasabb a szervezetünk kortizoltermelése (stresshormon), és az elfogyasztott koffeinnel még inkább megdobod az egyébként is magas szintet. Valamint a tervezett éjszakai alvás előtt 7-8 órával fogyassz legkésőbb koffeint, mert kb. ennyi időre van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy kiürüljön. 

2. Elalvás előtti 1-2 órában kerüld a kékfényt. Ez tudom egy másik fájó pont, mivel többségnek az egyik kezének a mobiltelefonja, a másiknak pedig a TV távirányító a meghosszabbítása, szinte teljesen összenőttek, de ha kiegyensúlyozott nappalokra, és jobb éjszakai alvásminőségre vágysz akkor érdemes lecsökkenteni elalvás előtti kütyü használatot. Használj kékfényszűrőt, de még így se tudod kiszűrni teljesen az ártó hatásokat.

3. Csökkents a stresszszintedet. Ez még szerintem az első kettőnél is nehezebb a mai, rohanó világunkban, hiszen rengeteg stresszhatás ér minket. Kezdve azzal, míg például a reggeli csúcsforgalomban eljutunk a munkahelyünkre...Emeltszintű magnézium fogyasztás lehet jótékony hatású, étrendkiegészítők közül ashwagandhát, gyógyteák közül a citromfüvet, macsakgyökeret érdemes kipróbálni. Stresszoldó techinkák közül mindenki megtalálhatja a saját kedvencét, amit érdemes naponta gyakorolni. Többek között: meditáció, relaxáció, masszázs, hálanapló, séta a természetben, légzőgyakorlatok alkalmazása, éneklés, táncolás, kutyasétáltatás.

4. Legyen fix napirended. Próbálj meg minden reggel ugyanabban az időpontban felkelni, és minden este ugyanabban az időpontban lefeküdni. Ne legyen nagy eltérés a hétvégi és hétköznapi ébredés és alvás időpontja között. Aludjunk legalább napi egybefüggő 7-8 órát. Ha kisgyermeked van, akkor tudom, hogy ezt nem egyszerű megoldani, de törekedjünk arra, hogy minél többet tudjunk pihenni. Ha még annyira picúrka a baba, akkor tényleg az a jó szabály, hogy aludjunk akkor amikor a baba is alszik. 

5. Testmozgás. Friss levegőn végzett testmozgás a legjobb, de igazság szerint bárhol is végzed, bármilyen mozgást, azzal is nagyon sokat teszel az egészségedért.. Napi 7-8000 ezer lépés, már nagyon jó hatással van a stresszszintünkre, kellően elfáradhatunk tőle, és könnyebben elalszunk, kipihentebben ébredünk.

6. Ne edd túl magad vacsorára, és ne egyél túl későn. Érdemes úgy időzíteni, hogy lefekvés előtt 2-3 órával együnk legutoljára, utána hagyjuk a gyomrunkat emészteni, pihenni. Ha jócskán bevacsorázunk, akkor a túlzottan megtömött pocakunk nem fog hagyni aludni.

Remélem hasznosnak találtad az összeállítást, kellemes, nyugodt éjszakákat, kipihent nappalokat kívánok! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodzsuval.blog.hu/api/trackback/id/tr8918049300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása