Életmód Zsuval

Életmód Zsuval

Süssünk egyszerűen glutén-cukor-tej-és tojásmentesen

2022. december 01. - csillagszóróláng

Répatorta egészséges változata, az ünnepekre hangolódva

Általában megosztja az embereket a répatorta. Van aki rajong érte van, aki nem kedveli, nem érti miért van zöldség egy süteményben.

 Természetesen a rajongók táborát erősítem. Szerintem ez egy olyan sütemény, ami a karácsonyi asztalon is megállja a helyét � Gyorsan, egyszerűen elkészíthető, nem kell órákat ácsorogni a konyhában.

Hozzávalók:

250 g reszelt, nyers sárgarépa (finomra reszelve)

50 g darált dió

50 g durvára vágott, pirított dió (csak hogy fokozzuk az ízélményt, természetesen pirítás nélkül is megfelelő)

50 g darált zabpehely

50 g finomszemű zabpehely

40 g hajdinaliszt

50 g barna rizsliszt

6 g sütőpor

40 g kókuszolaj (folyékony)

100 g kókusztej (konzerv)

ízlés szerint sztívia (nem kell belőle sok, hiszen kerül bele csoki és mazsola is ami eléggé édessé teszi a tésztát)

1 tk. mézeskalács fűszerkeverék/őrölt fahéj

50 g min. 70 százalékos étcsoki darabora vágva 

30 g mazsola (előtte egy órára beáztatjuk vízbe)

Öntet hozzá:

20 g kókusztejpor

egy fél narancs leve (kb 20-25 ml)

Összekeverjük, és a kihűlt torta mellé kínáljuk. (türelmetlenek, a  meleg tortára is tehetik, akkor ráolvad, de úgyis nagyon finom �

Egy tálban minden hozzávalót alaposan összekeverünk, sűrűbb masszát kapunk, majd egy kisebb , sütőpapírral bélelt (18-20 centis) torta/gyümölcstorta formába simítjuk. Kb. 25-30 perc alatt 180 fokon készre sütjük.

A végeredményen egyáltalán nem érződik a sárgarépa íze, nem lesz száraz, hanem igazán szaftos. �����

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Mit tegyünk, hogy ne szomjazzon a szervezetünk?

Vajon elég, ha csak vizet iszunk?

Ha valaki a vízfogyasztás fontosságára akarja felhívni a figyelmünket, első és legfontosabb érve mellette az, hogy testünk 60 %-a vízből áll. Ez az állítás nem teljesen igaz. Testünk egy milliméternyi területe se áll tiszta vízből. Az már helyesebb megfogalmazás, hogy testünk körülbelül 60 %-a elektrolit folyadékból áll. A folyadék szervezetünk folyadéktereiben főként sejteken belül, kisebb részt sejteken kívül van.

Mik az elektrolitok?

A testünkben található elektrolitok, ásványi anyagok, amik megtalálhatók az izzadságban, a vérben és a vizeletben.

Az alábbiak: nátrium, kálium, klór, kalcium, magnézium, foszfát és bikarbonát. Az első 5 létfontosságú az anyagcsereműködés szempontjából, a test nem tudja őket előállítani, így kívülről kell bevinni a szervezetünkbe.

Elektrolithiány veszélye áll fent azoknál, aki nem isznak elég folyadékot, sót és szénhidrátot nem fogyasztanak, gyakran isznak szénsavas, cukros „lötyiket”, fokozott izzadás, súlyos hasmenés/hányás esetén.

Mennyit igyunk?

 Átalában erre annyit mondanak, hogyha 8 pohár vizet elfogyasztunk, akkor az elég. De a mennyiségre nem ilyen egyszerű válaszolni, mivel nagyon sok tényezőtől függ. Milyen évszak van, sportolsz-e, hány éves vagy, hány kiló stb. Azt mindenki tudja, hogy sportolás, szaunázás közben jelentősebb mennyiségű folyadék, elektrolit ürül ki a szervezetünkből. Illetve, ha rendszeresen kávét, teát, kólát, energiaitalt fogyasztunk, akkor az vízhajtó hatás miatt, több egyéb folyadékot szükséges meginnunk, hogy elkerüljük a dehidratáltság állapotát. Amúgy 3 ml/testtömeg kg egy általános ajánlás a minimális folyadék mennyiségére vonatkozóan.

A nátrium nem egyenlő a sóval, hiszen mint ahogy kémai órán megtanultuk, vagy tanították, a konyhasó nátrium-klorid (NaCl). A nyugati étrendet folytatók nagyrésze elegendő sót fogyaszt, így nem valószínű, hogy nátrium pótlására lenne szükségük. De ettől még lehetnek elektrolit hiányosok hiszen a só nem tartalmazza az összes elektrolitot.

Kalciumot nem szükséges külön pótolni, ha valaki egészségesen táplálkozik. Több növényi és állati eredetű termék is tartalmaz nagyobb mennyiségű kalciumot, többek között a szezámmag, mák, zöld leveles zöldségek, szardínia.  (A tej, tejtermékeket szándékosan kihagytam, mivel vitatott, hogy a tej elvonja a szervezetből a kalciumot, valamint személy szerint nem javaslom tej fogyasztását). Ha valakinek csontritkulása van, akkor neki ajánlott a kalcium pótlása K vitaminnal együtt.

Magnéziumot viszont a többségnek szükséges lehet pótolni. Körülbelül 300-350 mg magnézium egy egészséges felnőtt ember napi szükséglete, terhesség, szoptatás esetében több. Kiszámításához az 5-6mg/testtömeg kg az ajánlott. Sajnos az ételekből nem tudjuk megfelelő mértékben pótolni, hiszen csak a magnéziumtartalom 30-40%-a tud felszívódni. Ideális formái: glicinát, malát, treonát, citrát, laktát, orotát, aszkorbát, taurát.

 

A kálium mennyisége, a WHO szerint a naponta 800 és 1000 mg között változik. Az egyénenként szükséges kálium mennyiségéről mindenki konzultáljon háziorvosával vagy kezelőorvosával.  A felnőtteknek javasolt maximális mennyiség naponta 3500 mg. Gyerekeknek természetesen kevesebb mennyiségre van szükségük, míg terhesség, szoptatás ideie alatt megnő a beviteli mennyiség. Az optimális kálium szint elérése érdekében nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű zöldséget fogyasszunk. Ha kellő mennyiséget fogyasztunk belőle, akkor nem szükséges külön pótolni.  Káliumban gazdag élelmiszerek többek között a zöld leveles zöldségek, sütőtök, cékla, hüvelyesek, krumpli, olajos magvak, banán stb.

Az elektrolitokat legjobb táplálkozással pótolni.

Ha tudjuk, hogy sokat sportolunk, szaunázunk vagy csak egyszerűen nagyon meleg van, ezért sokat izzadunk, akkor a legegyszerűbb, ha házilag készítünk elektrolit italt, hogy biztosan elkerüljük az elektrolithiányos állapotot (a bolti cukrozott, színezett italokat jobb inkább elkerülni.

Hozzávalók:

750 ml víz

50 ml almalé

40 ml citromlé (frissen facsarva citromból) (ízlés szerint)

1-2 g só (Parajdi /himalája a legjobb)

Csak egyszerűen el kell keverni és már fogyasztható is.

Elektrolithiány legjellemzőbb tünetei a teljesség igénye nélkül: fáradékonyság, szabálytalan szívverés, szédülés, izomgörcs, fejfájás, izomrángás, zsibbadás, bizsergés, vérnyomásprobléma, alvásprobléma, folyamatos éhség + dehidratáltság megfelelő folyadékfogyasztás ellenére is (amikor úgy érzed, hogy minden folyadék csak "átfolyik rajtad") De természetesen ezek a tünetek sok más egyéb betegségre is igazak, úgyhogy még véletlenül se kezdd el magadat otthon diagnosztizálni ennyi információ alapján.

 

Források:

Dr. Eric Berc DC https://www.youtube.com/results?search_query=dr+eric+berg+water

Bővebben: https://www.healthline.com/health/electrolyte-disorders#types

Életünk forrása: a bél

Gyakran tapasztalsz puffadást, hasmenést egy-egy étkezés után? Bőrproblémáid vannak, pedig már rég nem vagy tinédzser? Rosszul alszol éjszaka?

Lehet, hogy ezeket a tüneteket a bélflórád egyensúlyának felborulása okozza. A bélflóránk születésünktől kezdve fontos szerepet játszik az immunrendszerünk megfelelő működésében, hatással van agyműködésünkre, hormonrendszerünkre, bőrünk állapotára. Sajnos a nyugati étrend, a túlzott cukor, transzzsír fogyasztása miatt a legtöbb ember bélflórája elég rossz állapotban van. Nagyon egysíkú a táplálkozásunk, a többség napról-napra csak ugyanazokat az alapanyagokat eszi. Nagyon kevés friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, helyettük félig, vagy teljesen ún. ultrafeldolgozott élelmiszereket helyezzük előtérbe. 

Te úgy gondolod, hogy igyekszel változatosan táplálkozni? Gondold végig hányféle köretet, vagy főételt szoktál fogyasztani egy héten? A többségnek krumpli, rizs és tészta jelenti a köretet, és hús a főételt. Esetleg egy kis savanyúság lecsúszik mellé. Reggelire kenyér, vacsorára kenyér. Ezek után is úgy gondolod, hogy változatosan táplálkozol?

Nem győzöm hangsúlyozni mennyire fontos a változatos és teljes értékű étkezés. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a bélflóránk reagál napokon belül, ha elkezdünk változatni. Ez a változás lehet rosszabb vagy jobb irányú is. Ha csak annyit teszel, hogy a legújabb reklámban szereplő pro/prebiotikumot kezded el fogyasztani és az étrendedet nem változtatod meg, tartós változásra ne számíts. A bélben csak azok a baktériumok maradnak ott hosszabb ideig, akik kapnak megfelő táplálékot, a többit pedig lehúzzuk a wc-n.:)

A bélflóránkkal akkor tesszük a legjobbat, ha a szezonális, évszaknak megfelelő zöldségekből, gyümölcsökből igyekezzük összeállítani az étrendünket. Azaz pl. télen nem a mesterségesen pirosított paradicsomot vesszük meg, inkább a hagyományosan készült savanyú káposztát választjuk. Nyáron, amikor a napfény éreli pirosra, zamatosra a paradicsomot, akkor fogyasztjuk.

Ha segítségre van szükséged az étrended összeállításához, mert úgy érzed egyedül nem boldogulsz, vagy csak elvesztél az információáradatban fordulj hozzám bizalommal.

süti beállítások módosítása